Egyik kedvenc levesemet főztem ma, ugyan most a férjem kérte, szívesen ettem én is. Ez a recept a hagyományos (gyerekkorunkban megszokott) paradicsomlevestől teljesen eltér.
Vöröshagymával indítunk,olivaoljaban megdinszteljük, amikor a hagyma már majdnem jó, akkor tesszük bele a foghagymát és pár percig hagyjuk sülni. Hozzáadjuk a 4-5 fej paradicsomot, melyet előtte már leforráztunk, és lehúztuk a héját (ha esetleg nincs otthon, tökéletesen megfelel a hámozott paradicsom konzerv is). Felöntjük a sűrített paradicsommal, sózzuk, fűszerezzük, majd így főzzük amíg a paradicsom puha nem lesz. Ha esetleg túl sűrű lenne, tehetünk bele egy kicsi húsleves alaplevet.
Így főzzük a levest, amíg a paradicsom puha nem lesz. A paradicsomokat kicsit szétnyomkodjuk, ha szépen megfőtt összeturmixoljuk, nem kell teljesen pépessé. Én jobban szeretem, ha, ha látszik néhány paradicsomdarabka benne. Pikánsabbá tehetjük, ha apróra vágott szárított paradicsomot is teszünk bele.
Végül mehetnek bele a friss fűszernövények (petrezselyem, bazsalikom), majd tálalásnál rakjuk bele a juhtúrót.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
4-5 fej foghagyma apróra vágva
olivaolaj
4-5 fej érett paradicsom (helyettesíthető hámozott paradicsommal)
1 doboz sűrített paradicsom (kb. 400 g)
fűszerek: bazsalikom, oregánó, só
10-15 dkg juhtúró
4-5 szem szárított paradicsom apróra vágva